del garincos del garincos del garincos
     O NKD

Nemački Kratkodlaki Ptičar Tačno poreklo nemačkih kratkodlakih ptičara nije sigurno. Po American Kennel Club-u, verovatno je da su NKD naslednici rase poznate kao Nemački Ptičar, koja je povezana sa španskim pointerom uvezenim u Nemačku u 17-om veku. Takođe je verovatno da su razni nemački lovni psi is psi tragači, kao i engleski pointer, doprineli stvaranju rase. S obzirom da je prva klniga o NKD kao rasi napisana 1870g. nemoguće je identifikovati sve rase koje su učestvovale u stvaranju NKD.

NKD je vitak pas pa ipak veoma snažan sa jakim nogama koje omogućavaju brzo kretanje i brz okret. Imaju srednje duge i viseće uši visoko na glavi. Njuška im je duga, široka i jaka, što im omogućava da donesu i teži plen. profil bi trebalo da im je prav ili sa izratitim "Rimskim" nosem (digim i širokim); svaka pojava krive linije je nepoželjna. Oči su u glavnom braon, poželjo je da imaju tamne oči, žute ili "mačkaste" oči su nepoželjne. Rep se obično kupira, što je u nekim državama zabranjeno. Pravilno mesto za kupiranje repa kod NKD je na prelazu gde caudal vertebrae (kosti repa) počinju da se uvijaju, što psu ostavlja rep dovoljno dugačak za komunikaciju povijanjem i mahanjem. kupiran rep ne bi trebalo da bude ni previše kratak ni previše dug već bu trebalo da bude u balansu sa izgledom glave i tela. Rep bi trebal da bude pod velikim uglom podignut, a ne povijen. Kada je NKD u klasičnoj pozi, rep bi trebalo da isgčeda kao da izlazi pravo iz tela i da bude u liniji sa telom i isturenom glavom. Kao i svi nemački pointeri, NKD ima kožice na šapama.

Nemačkim Kratkodlakim Ptičarima je potrebno mnogo aktivnosti. Ova potreba za vežbom (najbolje bez povodca) potiče on prirodnog instinkta za lovom, što znači da je trening neophodan.

Nemački Kratkodlaki Ptičar Kao i ostale vrste nemačkih pointera, NKD može izvršavati bilo koje zadatke zahtevane od lovačkog psa. Oni su i pointeri i retriveri, ptičari i nemaju problem sa ulaskom u vodu. NKD se može koristiti i za lov krupnije i opasnije divljači, a poseduje izvanredno čulo mirisa. Odlični su plivači i takođe se dobro snalaze na neravnom terenu. Čvrsti su, neumorni, vredni i pouzdani. Ukratko, izvrsni u svim lovnim zadacima što ih čini popularnim u mnogim zemljama.

NKD su inteligentni psi i uzgajani da poseduju izvesnu nezavisnost (npr. kada je pas izvan vidika ili zvuka pištaljke vodiča na terenu). Uz izvrsne osobine kao lovačkog psa i društvenog karaktera, inteligencija i poslušnost NKD ih čini jednom od popularnijih rasa velikih pasa.

ŠAMPIONI
IZBOR IZ GALERIJE
NAŠI PSI
del garincos
copyright © Del Garinčos 2012